مرجع تخصصی مهندسی زلزله Earthquake Engineering

پایگاه تخصصی مهندسی زلزله، کتاب ها، جزوات و مقالات مهندسی زلزله، دینامیک سازه ها و لرزه شناسی







مهندسی زلزله

۴ مطلب در شهریور ۱۳۹۶ ثبت شده است

پیش بینی زلزله ها

متن زیر به بررسی چند مورد از وقایع پیش از وقوع زلزله می پردازد.

در سابقه مطالعات مربوط به پیش نشانگرهای لرزه‌ای به ویژه در مواردی مانند زلزله 4 فوریه 1975 " هایچنگ" در چین که با بزرگای 7.3 رخ داد به مدت چند هفته طوفان لرزه‌ای و به صورت رخداد پیش‌لرزه‌های با بزرگای متوسط تا شدید (با بیشینه بزرگای بین 5 تا 6) در حال ثبت بود که تعداد آنها به بیش از 7 برابر تعداد معمول چنین زمین‌لرزه هایی در پیرامون هایچنگ رسید. همین پیش لرزه‌ها بزرگترین کمک را به پیش بینی رخداد زمین‌لرزه 1975 هایچنگ کرد. چنین سیکلی از رخداد زمین‌لرزه‌ها (با بزرگی بین 4 تا 6.5) در همین کشور در سال 1976 قبل از زلزله 23 اوت 1976 سیچوان با بزرگی 7.3، در فاصله زمانی بین 14 ژوئن 1976 تا 23 ژوئن 1976 (در فاصله حدود 40 روز) تکرارشد.
قبل از رخداد زمین‌لرزه بم 1382 در ایران رخداد زمین‌لرزه‌ای با بزرگی 5.3 در تاریخ 13 مرداد 82 و زمین‌لرزه‌ای دیگر با بزرگای 5.5 در تاریخ 30 مرداد 82 (حدود 4 ماه و نیم قبل از رخداد زمین لرزه بم) فاصله حدود 130 کیلومتری شرق بم، بین بم و زاهدان و سپس رخداد زلزله‌ای در روز قبل از رخداد زمین‌لرزه بم با بزرگای حدود 4.5، مقدمه ( پیشنشانگر لرزه‌ای) بر رخداد زمین‌لرزه مخرب بم با بزرگای 6.5 در بامداد 5 دی ماه 82 می‌تواند تلقی شود.

زمین‌لرزه 11 فروردین 1385 "چالان‌چولان" بروجرد لرستان (با بزرگی 6.0) نیز از حدود دو هفته قبل با رخداد یک سری زمین‌لرزه‌ها از زلزله‌های با بزرگی 4 به بالا همراه بوده است که موجب شد مردم در لرزه اصلی اکثرا در امان بمانند.

گزارش‌های مشابهی از مشاهده چنین آنومایی‌های لرزه‌ای از ماه‌ها قبل به همراه تغییرات سطح آب زیر زمینی در زلزله 12 مه 2008 ونچوان چین با بزرگای 7.8 و همچنین تغییرات در سطح گاز رادون در زلزله 6 آوریل 2009 لاکویلا ایتالیا با بزرگای 6.3 و همچنین زلزله 17 ژانویه 1995 کوبه ژاپن با بزرگای 6.8 وجود دارد که در آنها نشانه‌هایی از تغییرات طبیعی یاد شده ، قبل از رخداد زلزله اصلی گزارش شده است. به نظر می‌رسد با توجه به نحوه رخداد پس‌لرزه‌ها، می‌توان تصور کرد که حداقل در هفته‌ها تا حدود دو ماه بعد از رخداد زمین‌لرزه 27 مرداد مورموری همچنان احتمال رخداد زمین‌لرزه‌ای با بزرگای بیش از 6 در چنین پهنه‌ای وحود دارد.

گزارش‌هایی از تغییر در سطح آب زیرزمینی در پهنه رومرکزی زلزله ٢٦ مرداد ١٣٩٣ مورموری ایلام وجود و فراوانی عقرب‌ها در قبل و بعد از رخداد زمین‌لرزه در پهنه رومرکزی در منطقه زلزله زده وجود داشت،: این موضوع می‌تواند نشانگر وجود پیش‌نشانگر تغییر سطح آب زیر زمینی در این زمین‌لرزه باشد که بیرون زدن و فراوانی عقربه‌ها نیز می‌تواند مرتبط با تغییر سطح آب زیرزمینی و مشخصا بالا آمدن سطح آب زیر زمینی در قبل و بعد از رخداد زمین‌لرزه در پهنه رومرکزی باشد.یلام

زلزله ظهر پنجم اردیبهشت ١٣٩٤ شمال غرب کاتماندو، پایتخت نپال، با بزرگای ٧،٨، موجب ٩ هزارو ٥٤١ کشته و ١٧هزارو ٨٣٨ مجروح و تخریبی وسیع در نپال شد. بزرگای زلزله ٧.٨، ژرفای آن ١٥ کیلومتر و کانون آن هم در ناحیه کوهستانی قرار داشت.
در همین پهنه در ٣١ ژانویه ٢٠١٥ و ٢١ آوریل ٢٠١٥ (به ترتیب سه ماه قبل و چهار روز قبل از رخداد لرزه اصلی)، دو زمین لرزه با بزرگاهای ٥.٤ و ٥.١ در محدوده شهر کاسکی نپال (حدود ١٠٠کیلومتری کانون لرزه اصلی در ٢٥ آوریل ٢٠١٥) رخ داده است. رخداد این دو زلزله متوسط، به عنوان وقوع پیشلرزه در محدوده گسله، قابل بررسی و ارزیابی است.

منبع: کانال دکتر زارع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

امواج زلزله P , S لاو و ریلی

بسته به فاصله تا منبع لرزه‌زا، ارتعاش به صورت ترکیبی از تمام امواج منتشر شده می‌باشد. امواج حجمی از لایه‌های درونی زمین عبور می‌کنند. امواج حجمی شامل دو دسته از امواج هستند. دسته نخست، امواج طولی یا امواج اولیه P هستند. به این موج، موج تراکمی نیز گفته می‌شود. دسته دوم امواج عرضی یا اموج ثانویه S می‌باشند . امواج P و S به دلیل اینکه در ابتدا و قبل از بقیه امواج دریافت می‌شوند، تحت عنوان جنبش اولیه نیز شناخته می‌شوند. امواج P باعث فشردگی یا کشیدگی حجم مواد می‌شوند. بنابراین محیط انتشار به صورت متناوب منبسط و منقبض می‌شود لیکن شکل اولیه خود را حفظ می‌کنند. شکل موج P مانند حرکت موج صوتی، با دامنه کوچک و دوره تناوب پایین است و می‌توانند در تمام محیط‌ها (مایع، جامد و گاز) منتشر شوند. پتانسیل خرابی موج P بسیار ناچیز است.

موج S دارای حرکتی سینوسی است و با حرکات بالا و پایین خود باعث تخریب می‌شود. حرکت موج برشی را می‌توان به دو مولفه افقی SH و قائم SV تجزیه نمود که هر یک از آنها می‌توانند عامل خرابی باشند. با برخورد امواج حجمی به سطح بیرونی پوسته زمین امواج سطحی ایجاد شده و به موازات سطح زمین حرکت می‌کنند. امواج سطحی شامل دو دسته امواج لاو و ریلی هستند. امواج لاو را با L یا LQ و امواج ریلی را با R یا LR نشان می‌دهند. امواج سطحی باعث ایجاد جابجایی‌های بزرگ می‌شوند و یکی دیگر از عوامل تخریب هستند. امواج سطحی در زلزله‌های سطحی دارای نمود بیشتری هستند در حالی که امواج حجمی تقریباً برای تمام اعماق با هم برابراند. در نواحی نزدیک گسل، مولفه قائم زلزله، عمدتا ناشی از مولفه برشی امواج درونی هستند.


@AlirezaeiChannel

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

سایت جامع آموزش طراحی سازه Etabs , SAP

سایت جامع آموزش طراحی سازه با نرم افزارهای  Etabs , SAP2000 راه اندازی شد.

Etabs-SAP.ir

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

مدت زمان تکان قوی زلزله

در مهندسی زلزله، برخی از خصوصیات جنبش زمین از اهمیت بیشتری برخوردار است که به صورت خلاصه در زیر آورده شده است:

  • بیشینه جنبش زمین (بیشینه شتاب زمین، بیشینه سرعت زمین و بیشینه جابجایی زمین)
  • مدت زمان تکان قوی
  • محتوای فرکانسی

هر یک از پارامترهای فوق در پاسخ لرزه‌ای سازه تاثیر گذار می‌باشند. بیشینه جنبش زمین به دامنه حرکت زمین مربوط می‌شود که در نواحی مختلف دارای مقادیر متفاوتی می‌باشد و هر چه از مرکز زلزله دور شویم، از آن کاسته خواهد شد. همچنین مدت زمان تکان قوی تاثیر قابل توجهی بر میزان خسارات سازه‌ای خواهد داشت.

یک زلزله با بیشینه شتاب متوسط و مدت زمان طولانی، از یک زلزله با بیشینه شتاب زیاد، ولی با مدت زمان کوتاه‌تر می‌تواند خسارات بیشتری را ایجاد نماید. محتوای فرکانسی به میزان زیادی بر پاسخ سازه اثر می‌گذارد این اثر در هنگامی که محتوای فرکانسی جنبش زمین با فرکانس‌های طبیعی سازه به یکدیگر نزدیک باشند، بیشتر ظاهر می‌شود. در این حالت پدیده همگامی ایجاد می‌شود.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰